Det här med vikt på kläder, i relation till vad en tvättmaskin klarar av. Hur funkar det egentligen?
Vi köpte ny tvättmaskin för ett par, tre veckor sedan. Den klarar sju kilo.
Sju kilo vaddå??? När ska man väga kläderna? När man lägger in dem, dvs torra? När man tar ur dem, dvs blöta, men så urvridna det bara går? Mitt i tvätten, dvs när de är som tyngst av vatten? Det går förstås inte att väga kläderna mitt i tvättprogrammet, men jag tänker om man ska uppskatta hur mycket de torra kläderna blir att väga blöta?
Jag fattar inte.
Under julhelgen blev jag häftigt ifrågasatt av äldste sonen och maken, då jag ville tycka att torra kläder väger olika mycket blöta. De påstod att det blir en konstant vikt; sju kilo torra kläder väger alltid lika mycket blöta (lika mycket som varandra alltså, oavsett vad det är för kläder), eftersom vatten väger lika mycket. Typ. Jag fick aldrig ordning på tankarna i det här, så jag vet inte riktigt vad jag säger…
Men jag tänker tre huvtröjor. De är för det första rätt tunga i sig själva och om man blöter ner dem ordentligt och inte vrider ur dem, så är de ju astunga. Ska man ta motsvarande (torra) vikt i tex finskjortor och så blöter man ner det lika mycket – väger det då lika mycket som tjocktröjorna? Suger inte skjortorna åt sig en mindre mängd vatten? Det tänker jag att de borde göra. Kanske handlar det mer om material än mängd. Lika tunga (torra) underkläder väger kanske mer liknande de blöta huvtröjorna än vad skjortorna göra?
Åh suck, jag vet inte!
Men det var i och för sig en parantes. Och ändå inte, för det jag vill komma till är ju att sju kilo torr tvätt måste kunna väga väldigt olika blöt. Eller?
Frågan är fortfarande; när tvättmaskinen tål sju kilo, är det då sju kilo torr tvätt – eller sju kilo blöt tvätt?