Arbetet med att dra in alternativa ledningar för data, tele- och tevekommunikation i detta hus är snart över. I en takt av cirka 3 lägenheter per timme borrar man sig genom betongväggarna, trycker in ledningen och monterar det uttag som ska fördubbla våra möjligheter att titta på uttagningstävlingarna till ESC och annat ointressant.
Huruvida jag kommer att utnyttja detta nya uttag för datatrafik är ännu inte bestämt. Mina avtal med Tele2 löper inte ut förrän till hösten om inget inget särskilt inträffar, så jag har tid att fundera på saken. Uttaget kommer att hamna på sämsta tänkbara ställe, om det behövs antennsladd fram till de apparater det är tänkt att det ska betjäna. Detta gör mig betänksam. Kan wifi fungera så kanske alternativuttaget blir mer intressant. Jag ska fråga montörerna när det blir min tur att hemsökas.
Måste det vara fast anslutning mellan dator och uttag är det ett onödigt jobb grabbarna utför. Frågan är väl hur mycket av framtida kommunikation mellan datorer, teveapparater och telefoner, som då sker med hjälp av kablar mellan ett uttag ägt av ett leverantör och apparat. Kommer vi ha allt i en enda liten bärbar apparat?
I hemdatoriseringens barndom på 80-talet användes teven som bildskärm. På senare tid har en del halvhjärtade försök gjorts för att åter använda tv-apparatens stora bildskärm till något nyttigare och mer underhållande än förnedringssåpor.
Apple har arbetat ett antal år med att försöka få fram utrustning som ska revolutionera vårt sätt att använda tv. Ingen utanför Apples styrande vet hur denna apparat kommer att te sig och vad den kan användas till men lyckas de kommer resultatet antagligen att förändra branschen på samma sätt som Ipod, Iphone och Ipad gjort.
Problemet är att de bolag, som idag distribuerar tv-programmen vi ser på, kommer att få bekymmer. Det finns nämligen en chans/risk att de slås ut, om det blir så att vi får den smidiga möjligheten att själva skaffa det vi just då vill se på bildskärmen direkt från produktionsbolagets hemsida, istället för att gå via fyrkantiga paketlösningar hos ComHem, Telia, Tele2 med flera. Vi skulle då endast behöva betala för det vi ser och se det när, var och hur vi vill. En sån lössläppt frihet skulle deras distributionsnät inte klara att stå emot.
För att vi ska tillåtas att bli herrar över våra egna informationsliv kommer det att behövas ett ännu bättre kommunikationsnät än 4G. Det måste bli ännu snabbare, ha ännu bättre täckning och inte minst ha en så otroligt mycket bättre kapacitet att betjäna kunderna även då vädret är uselt.