Forsärlans latinska namn Motacilla cinerea betyder ungefär det, den askgrå som vippar på stjärten. Den är långt gulare än Sädesärlan och skiljer sig från Gulärlan ( Motacilla flava ) via den svarta haklappen, en kortare stjärt, därtill är Gulärlan olivgrön på ryggen, inte askgrå.
Typiska kännetecken för Forsärlan är den långa stjärten, fågeln är ca 17 till 20 cm. Blågrå ovan med gulgrön övergump och gul under. Hanne i häckningsdräkt har svart haklapp. Lång stjärt som den ofta vippar med likt en Sädesärla.
Den har sakta spritt sig över Sverige alltsedan den första kända häckningen i Taberg (Småland) 1905. Den är alltså en relativt ny invandrare, men har nu nått upp till södra Lappland. Vi har numer ca 5000 häckande par i landet.
Forsärlan trivs, som namnet säger, bäst vid rinnande vatten och de bygger sitt, oftast slarviga, bo på någon hylla i strandkanten, eller i en klippnisch. Du kan hjälpa Forsärlan, liksom alla fåglar, genom att sätta upp för arten anpassade holkar. En holk passande Forsärlan bör se ut så här:
Forsärlan livnär sig främst på insekter den finner i och invid vattnet, såsom flugor, små skalbaggar, trollsländelarver, men också små kräftdjur och små blötdjur. Fågeln vadar också genom vattnet och pickar i det i jakt på föda. Den tar också flygande insekter.
Sången är ett klart, tre- eller fyrstavigt tsi-ti-ti ganska likt en sädesärla. Forsärlan fick sitt svenska namn så sent som 1953 och den har även kallats Gråärla och Långstjärtad ärla.
Det är en vacker invandrare och undertecknad känner alltid samma glädje när han möter dem om våren, de bär med sig en speciell värme och hopp till min själ.
En liten film som beskriver Forsärlan:
…en om Gulärlan:
…och min vårfavorit, Sädesärlan!
Man känner och hör det tydligt nu, en tidig morgonpromenad med hunden ackompanjeras av spröda hoppfulla toner, små gröna skott, ca två tre centimeter långa har börjat bryta fram invid stugans fot…det är någonting i luften, någonting oerhört skönt, det börjar pirra även i mig, jag blir mer och mer harmonisk och livskåt…ja, det är någonting i luften, lyssna…: