Det latinska namnet Regulus regulus betyder ungefär liten kung och liten är den! Den väger bara 5-6 gram och är med sina 9 cm, Sveriges och Europas minsta fågel. Legenden berättar hur den erövrade sitt namn och blev Kungsfågeln…
Fåglarna kom en dag för länge, länge sedan överens om att de skulle välja en ledare, en kung och man beslöt att den som kunde flyga högst skulle erövra titeln. Den mäktiga örnen kastade sig segervisst upp i luften, bredde ut sina vingar och steg högre och högre. Långt högre än alla andra fåglar och till slut, när han knappt orkade mer, ropade han över nejden att: ” – Nu är jag kung, jag är högst upp av alla!”
Men en mycket liten fågel hade gömt sig bland örnens ryggfjädrar och smög nu fram, lyfte sina vingar och flög några meter ovanför den uttröttade örnen och utropade:
” - Nej, nej…ännu högre upp är jag, så nu är jag kung!”
Hona av kungsfågeln. Foto: Cj Hughson.
…små är de, men smarta, Kungsfåglarna. Legenden, vilken bland annat Aristoteles berättat finns i liknande form bland Nordamerikas indianer. Legenden hävdar också att Kungsfåglarna brukar lifta med andra fåglar, främst Ugglor, när de vill söderut. Men jag undrar jag om det ligger någon sanning i detta, att det inte är tvärtom säger sig själv…men vem vet, tvivlarna får väl flyga bredvid några ugglor till hösten och fråga: ” – Du har ingen fripassagerare på ryggen?”
En annan skröna, som jag personligen tycker vi skall hålla liv i, är att det betyder otur att döda en kungsfågel. Nog skulle det vara bra om alla som tjuvjagar småfåglar, Korp, Kungsörn med mera, drabbades av tjugofyra kroniskt och obotligt infekterade bölder på vardera skinkan och fjorton på det lilla skaftet framför stjärten, det skulle jag kalla otur det!
Kungsfågeln ( Regulus regulus ) är vanlig över i princip hela Sverige, Lappland undantaget och det beräknas finnas över 4 miljoner häckande par. Kungsfågeln är känslig för stark kyla och vinterdödligheten är stor. Den har en kompakt, lite rund, kroppsform, runt huvud och kort stjärt, näbben är tunn och spetsig. Över hjässan har honan ett gult ( hanen brandgult) band med svart kant som inte når ner till ögat. Ögonen omges av ett ljusare grått parti. Ovansidan är grön och vingarna har två vita vingband och undersidan är gråaktig.
Foto: Erik Edvardsson. (Bilderna är beskurna).
Boet placeras vanligtvis i en gran, gärna en Silvergran, ofta högt över marken. Det fästs på undersidan av en lång gren, med öppningen upptill och byggs av grön mossa, lav som binds samman med hjälp av spindelväv.
Invändigt fodras boet med fjädrar och Kungsfågeln lägger oftast två kullar med i genomsnitt nio ungar per kull per häckning.
Alla kungsfågelarter är till största delen insektsätare och lever främst av hoppstjärtar, bladlöss och spindlar. De lever även av kokonger och ägg av spindlar och andra insekter, och äter sällsynt även pollenkorn. Kalla vinterdagar behöver den äta mer än en tredjedel av sin kroppsvikt. Kungsfågeln söker mat främst i trädkronor, och tar ofta sin föda genom att med snabba vingslag nästan stå still i luften och samtidigt plocka insekter från undersidan av grenar och blad.