* En person med emotionellt instabil personlighetsstörning har också starka tomhetskänslor. Personen känner sig tom inuti, som om den hade ett stort, svart hål inom sig. Därför brukar man tala om en viss typ av depression när det gäller borderline, tomhetsdepression.
* En person med denna emotionella instabilitet har svårt att finna sig tillrätta och hitta sitt sätt att fungera. Personer med borderline får inte ihop sig själv till en hel person utan känner sig splittrade. Tillståndet pendlar ständigt mellan att känna sig stark, bra och lyckad till att i nästa stund känna sig svag, dålig och värdelös (s.k dikotiomt tänkande) . När det går bra kan en person med borderline känna sig jättebra, men så fort något misslyckas faller hela självbilden och personen känner sig helt igenom värdelös.
* Personer med denna emotionella instabilitet har extra svårt att riktigt våga lita på andra människor och särskilt svårt att hantera när någon som står en nära sviker. Personen känner ofta en mycket stark längtan efter att komma någon riktigt nära samtidigt som den är livrädd för just detta. Båda dessa alternativ leder till mycket stark ångest, som ofta yttrar sig i hat mot den som hotar att komma för nära. En person med borderline som lyckats få en riktigt nära relation kanske till och med förstör relationen bara för att han eller hon inte kan hantera situationen. Att pendla mellan att idealisera en annan person och att hata densamma är vanligt.
* En borderlinepersons beteende blir ofta impulsstyrt på grund av att personen har svårt att hantera motgångar eller inte får sin vilja igenom. Impulserna kan vara allt från häftig ilska och ledsenhet till våldsam köplust och ha-begär. Det kan vara att skada sig själv, och även leda till självmordsförsök. S.k ‘självmordsgester’ är också vanliga.
* Personer med borderline lider ofta av fobier och tvångsmässigt beteende och många har även besvär med panikångest.
————————–
Om intresse finns kan jag också skriva om andra personlighetsstörningar.