Några inlägg har handlat om rasism och Sverigedemokrater, trista bekantskaper jag helst undviker, så nu väljer jag att skriva om någonting mycket trevligare, våra små bevingade vänner. Vintern håller sitt grepp även här nere och det är samling vid fågelbordet ständigt, idag fick jag besök av två Grönsiskor (Carduelis spinus ) en vacker liten grön fågel, en liten fink som mäter 12-13 cm, har ett vingspann på 20-23 cm och en vikt på ungefär 12 gram, som förr var en populär burfågel på grund av sin färg och fina sång.
En personlig favorit, bredvid övriga som Blåmes, Svartmes, Talgoxe med flera är den ”flygande råttan” (jag har hört den kallas så), nämligen Gråsparven (Passer domesticus). Den är talrik och det beräknades finnas ca 500 miljoner gråsparvar lite världen över. Men på senaste tid har det kommit rapporter om att den, liksom andra, minskar kraftigt. ”Gråsparven är hotad i hela nordvästra Europa, både i städer och på landsbygden. I Sverige finns uppskattningsvis en knapp miljon gråsparvar i dag, en kraftig minskning jämfört med början av 1970-talet.” Minskningen ligger runt ca 60% sedan 1970-talet.
Jag försöker vara noga med att mata fåglarna genom vintern, frön, talgbollar, fett från slakt, smör, frukt läggs ut, även bröd. De har lärt sig att jag är tämligen ofarlig och brukar inte fly undan, utan håller sig någon meter ifrån mig. Det brukar bli så att det häckar en skön samling på tomten och i omgivningarna, Talgoxe, Blåmes, Svartmes, Gråsparv, Pilfink, Svartvit Flugsnappare, Sädesärla, Nötväcka, Gärdsmyg, Lövsångare m.fl.
Men den som imponerat mest på mig är Gråsparven. I somras hade jag en Gråsparvsherre som med maka häckade under en av takpannorna, i ”grannfamiljen” förolyckades hannen och han ställde upp och hjälpte till med att mata även de ungarna.
Jag mötte honom relativt ofta när han tog en välförtjänt paus om kvällarna. En liten vardagshjälte i mina ögon och jag försökte servera honom frön, helst vill Gråsparv ha Vetekorn. Man skall inte bjuda på bröd när de har ungar, det kan orsaka svåra matsmältningsproblem och död hos ungarna.
Gråsparven kan tyckas se lite alldaglig, tråkig ut (som de flesta av oss) men det är en trevlig liten fågel. Den gör dessutom som många andra nytta genom att ta gott om insekter.
De gillar både vattenbad och sandbad, vilket vi bör försöka bjuda på. Ett litet fågelbad är ingen större kostnad och har man trädgård är det lätt att ordna något skyddat ställe där man har ett litet ”sandbad”, fin sand skall det vara.
En majoritet av beståndet finns i dag sannolikt i städerna och har de väl etablerat sig så stannar de livet ut, de är lika trogna boplats som maka/make.
”Även Gråsparven har spelat en stor roll inom mytologin. I Norden liksom i Västeuropa i övrigt har sparven betraktats med oblida ögon. I Frankrike har man trott att det var djävulen som skapade fågeln. Arten har i alla tider ansetts som en varslande fågel. När det gällde kärlek var den en lyckobringare, men hans spådomar i övrigt hade dock dåligt rykte. Några exempel på Gråsparvens dåliga rykte är: ” Då sparvar flaxar på fönsterrutorna, bådar de dödsfall.” (Stöde, Medelpad). ” Sitter täcklingen och pillar på fönsterrutan, blir det lik i huset. ” (Närke). ” Sparvar som snabbt flyger förbi fönstren bådar oväder.” (Västmanland). Mer positiva uppfattningar om fågeln kommer bl.a. från Danmark: ” Dödar man en sparv och lägger av köttet på ett inflammerat finger, leder detta till bot.” Från Mellaneuropa påstods att om man lade färskt sparvkött på kräftsvulster, gav det hälsa.”
Du kan läsa mer om Gråsparven i de blåmarkerade länkarna, det är en trevlig figur, så långt ifrån det rovdjur, homo homoni lupus, jag nämnde inledningsvis man kan komma. Avslutningsvis vill jag nämna att ett av de mer destruktiva rovdjur vi har är lösspringande tamkatter, de tar mängder av fåglar/fågelungar och bör hållas i kattgårdar. Det är relativt lätt och billigt att bygga en inhägnad kattgård, eller hägna in balkongen med nät. I USA har man gjort lite noggrannare studier av tamkatternas rovinstinkt och de dödar ca 1,4 – 3,7 miljarder fåglar och 6,9 – 20,7 miljarder mindre däggdjur årligen.
Avslutar med en liten film om en lätt förvirrad Gråsparv som tydligen funderar på att börja blogga?